Henri Matisse, L'Atelier rose (1911). Image: © Succession H. Matisse. Courtesy of the Pushkin State Museum of Fine Arts, Moscow
Pablo Picasso, Trois Femmes (1908). Image © Succession Picasso 2016. Courtesy of the State Hermitage Museum, St Petersburg
שיתוף פעולה בין צרפת-רוסיה לשנת התרבות 2016-2017 מניב תערוכה מאוסף שצ'וקין בקרן לואי ויטון, פריז.
בתערוכה "איקונות של אמנות מודרנית" מוצגות חלק מהיצירות שפיארו בזמנו את קירות ביתו של התעשיין הרוסי סרגי שצ'וקין במוסקבה. שצ'וקין נודע "בתאבון העצום" שלו ליצירות שנתפסו בזמנו כאוונגרדיות; יצירות משל פול סזאן, הנרי מאטיס ופבלו פיקסו. במסעותיו התכופים לפריס בין השנים 1898-1914, שצ'וקין יצר קשרים עם דילרים ואמנים מובילים.
שצ'וקין פתח את ביתו לציבור בשנת 1908, מאוחר יותר ב-1918, האוסף הולאם ע"י הבולשביקים, והועבר למוזיאון המדינה של אמנות מערבית מודרנית, שסטלין סגר כ"לא תואם באופן אידיאולוגי". ב-1948, העבודות פוזרו בין ההרמיטאז' בסנט פטרסבורג ומוזיאון פושקין לאמנויות יפות במוסקבה, ונזנחו בחדרי אחסון עד עשור 1970.
"כל האוצרים העוסקים באמנות מודרנית חולמים על העלאת תערוכה של שצ'וקין", אומרת אן בלדסרי, המנהלת לשעבר של מוזיאון פיקסו בפריס, שארגנה את התערוכה בארבעת הקומות של קרן לואי ויטון. "זהו אחד מהאוספים החלוציים הגדולים שלא קיבלו אף פעם ייצוג משמעותי ומקיף", היא אומרת.
התערוכה התאפשרה בשל "political will" אומרת בלדסרי, לאחר עשורים של מחלוקת בין צאצאיו של שצ'וקין והמדינה הרוסית (הנשיאים פרנסוא הולנד וולדימיר פוטין היו אמורים להיות בפתיחה, אך פוטין ביטל את הגעתו לפריס לאחר שהולנד רמז שרוסיה ביצעה פשעי מלחמה בסוריה בכך שתמכה בהפצצת חלב/אלפו).
בלדסרי אומרת: "ציורים עברו לעתים קרובות מהסטודיות של פיקסו ומטיס למוסקבה – איש לא ראה אותם בפריס. [זו היתה] אמנות מודרנית בזמן התהוותה, כשהצבע היה עדיין טרי".
Mcgivern, H. (2016, October 19). Re: The Modern art Stalin did not want Russians to see Sergei Shchukin’s holdings, split up by the Soviets, are reunited at the Fondation Louis Vuitton in Paris. Retrieved from
http://theartnewspaper.com/news/museums/the-modern-art-stalin-did-not-want-russians-to-see/