מחולל היצירות Dall-E 2 האם זה עתיד האמנות או שמא קוריוז חולף? (עומר קורט)

פוסט אורח מאת עומר קורט

OpenAI הוקמה בשנת 2015 על ידי אילון מאסק, איליה סוצקובר וסם אלטמן, כחברה אשר שואפת לשתף פעולה עם מוסדות לימוד וארגונים נוספים בכדי לפתח כלי בינה מלאכותית ל"תועלת המין האנושי". בינה מלאכותית, או בשמה המקוצר והמוכר יותר- AI, Artificial Intelligence היא כינוי למצב בו למחשב יש אינטיליגנציה מלאכותית, והמחשב בעזרת תוכנה וכוחות עיבוד יכולים לפתור מצבים חישוביים בדומה לבני אדם. לרוב, מצב זה מתרחש על ידי אלגוריתם, או תוכנה, אשר לומדת דרכי התנהגות וחשיבה אנושית כך שתוכל לפתור מצבים כאלה ואחרים.

החברה, בנוסף לכלים נוספים לעיבוד שפה טבעית, השיקה בינואר 2021 את Dall-E, מחולל תמונות על ידי הזנת תיאור ומטרה נדרשת. ולאחר פחות מדקה יציג המודל דימוי ויזואלי אפשרי לנושא, כך למשל הזנה של התיאור "Salvador dali in the caribean beach" חוללה עבורי את התוצאה הנ"ל: 

DALL·E2 – Salvador dali in the caribean beach

כיאה לבינה מלאכותית, ככל שמשתמשים בDall-E 2 יותר – כך איכות התוכן משתפרת. ניתן אף להעלות אליה תמונות מקוריות ולתת למחולל להשתולל ולייצר תמונה אלטרנטיבית, אם כי פיצ'ר זה עוד לא עובד בצורה יציבה מספיק.

DALL·E2 – the vitruvian by salvador dali

עד סוף ספטמבר 2022, השימוש בDall-E 2 היה מוגבל למי שקיבלו גישה או נרשמו לרשימת המתנה, אך כעת נפתח השירות בהרשמה תחת מודל Freemium, כלומר, 50 שימושים ראשונים בכל חודש יהיו בחינם, ולאחר מכן יידרש תשלום של 15 דולר תמורת 115 קרדיטים נוספים.

DALL·E2 – the Vitruvian person painted by magritte

השימוש במחשב עבור יצירת אמנות מעורר שאלות אפשריות לדיון, ביניהן – מקום האמן\ית בעידן המחשב יחד עם "זילות" המקצוע והפיכתו לתחום בו כל אחד יכול להפוך אמן ללא למידה. השאלות הללו רלוונטיות לא רק עבור מקצועות האמנות הפלסטית, אלא גם למשל בתחום הכתיבה, בה כלי בינה מלאכותית בשם WordTune של החברה הישראלית AI21 Labs מציע שיפורי התנסחות עבור כותבי תוכן וקופירייטרים, ויכול לייתר בעתיד ברמה כזו או אחרת את הצורך בעורכים לשוניים.

DALL·E2- Panda painted by Leonardo Da Vinvi
DALL·E2 – Mona lisa with mustach painted by Manet

OpenAI מצידם מבקשים במדיניות התוכן שלהם לא להטעות את הקהל לגבי מעורבות הבינה המלאכותית ביצירת העבודה, והם ממליצים לחשוף באופן יזום את המעורבות שלה ביצירה, ועם זאת אוסרים לטעון כי היצירה נוצרה ביד אדם, או שמדובר על צילום ללא מודיפיקציה. כמו כן, מדיניות התוכן חוסמת שימוש בסמלי שנאה, אלימות, קונספירציה, שימושים פוליטיים וכיו"ב, ומנסה להשאיר את הפלטפורמה נקייה ככל הניתן.

DALL·E2 – a korgi eating humburger on the sky painted by caravaggio

אם כך, לאחר השתעשעות של שבועיים במחולל התמונות Dall-E 2, אני עצמי מתלבט אם היצירה שייכת לי או למחולל. הרי, הרעיון ליצירת המופת שלי – "כלב קורגי אוכל המבורגר בשמיים" נבע ממני, אך פרט להזנתו לתוך המחולל, לא לקחתי חלק נוסף ביצירה. האם יקרה מצב בו אנשים יתחילו לכנות עצמם אמנים על בסיס רעיונותיהם היצירתיים, אך ללא יכולת מקצועית להגיע לביצועים וליצירות הללו?  נותר רק לתהות ולהחזיק חזק תוך צפייה בהתפתחויות שייווצרו בהמשך מעגל החיים של מחולל התמונות Dall-E 2 ומתחריו.

DALL·E2 – tofu swimming in the sky

(גוש טופו שוחה בשמיים)

https://labs.openai.com/policies/content-policy

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%94_%D7%9E%D7%9C%D7%90%D7%9B%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%AA

3 מחשבות על “מחולל היצירות Dall-E 2 האם זה עתיד האמנות או שמא קוריוז חולף? (עומר קורט)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s