הביאנלה הארצית השמינית לרישום, מתקיימת בחסות ובהפקת בית האמנים ירושלים. השנה, מתפרסת הביאנלה בחללי תצוגה במרכז העיר ירושלים: בית האמנים ירושלים, גלריה כורש 14, המפעל, גלריה ברבור, סדנת ההדפס ובית טיכו. בביאנלה מציגים 71 אמנים שנבחרו מתוך למעלה מ-600 יוצרים שנענו לקול קורא. מאות העבודות המוצגות הן פריסה רחבה, מגוונת ורבת עניין של עשייה עכשווית במדיום הקדום והמתחדש תדיר של הרישום.
פתיחה חגיגית:
בבית האמנים ירושלים – מוצאי שבת, 26.11.22, בשעה 18:30
בית טיכו, סדנת ההדפס, גלריה ברבור, המפעל, גלריה כורש 14 – בשעה 19:30
נעילה : 25.2.2023
המכנה המשותף לכל תערוכות הביאנלה השמינית הוא רישומים בסדרות ובמקבצים. כעולה מכותרתה, "יותר מאחד", הביאנלה מתמקדת במופעי רישום המתפרשים על יותר מדף אחד. מוצגים בה סדרות, שצירופם יחדיו ומיקומם בסמיכות זה לזה מכוננים שלם גדול מסך חלקיו.
במאמרה "הביאנלה השמינית לרישום, הכל תלוי" עוסקת אירית הדר אוצרת הביאנלה בניסיונות להגדיר את הרישום על שלל מופעיו, אף שדומה שהרישום חומק מהגדרה. "רישום הוא "המדיום החדש והעתיק ביותר. אפיוניו השונים נצברים בטריטוריה הסִפִּית כאוסף של תכונות, ובעיקר של כוונות ושל כמיהות, שנוסחו בהקשרים תרבותיים פרטניים: הרישום הוא ידני, אקספרסיבי, ואותנטי, פרטי וסובייקטיבי… הרישום הוא שולי ובלתי מסחרי, וככזה הוא משוחרר ממוסכמותיה של האמנות ומהווה מבע מובהק של חופש. הרישום נטול יומרות ופרגמנטרי, לוכד רגע בזמן ומתאים לייצוג הארעי. הרישום דל אמצעים, ותמיד נגיש, מבחינת מבע ראשוני וספונטני, ששפתו אוניברסלית. הרישום קרוב ביותר לאידיאה ומהווה היטל ישיר של מחשבה על הנייר. הרישום נקשר בכתיבה ובספרות. רישום הוא הדקדוק של האמנות". [1]
בתערוכות השונות מוצג מגוון של סדרות ושל מקבצי רישומים על נייר, קולאז', רישום דיגיטלי וידאו ועוד.[2]
בית האמנים ירושלים:
בתערוכה המרכזית של הביאנלה בבית האמנים ירושלים, מוצגת התערוכה "יותר מאחד" באוצרותה של אירית הדר. הקול הקורא להגשות לביאנלה השמינית לרישום שכותרתה "יותר מאחד", ביקש סדרות ומקבצי רישום. סדרות נוצרות בתהליך מודע ומכוון ויש להן נרטיב ומקבצים הם רופפים יותר. התערוכה, בהשתתפות 41 אמנים, מציגה סדרות ומקבצים הנוגעים במנעד רחב של רבדי החיים.
האמנים/ות המשתתפים/ות בתערוכה בבית האמנים:
יעל אזולאי, עפרה אייל, יואב אפרתי, עדי ארגוב, הילי גרינפילד, דוד דובשני, קארן דולב, עומר הלפרין, יואב וינפלד, אילת זהר, שי זילברמן, הדס חסיד, עלמה יצחקי, תמר לב־און, אתי לוי, נגה לינצ'בסקי, ליאב מזרחי, אבי סבח ומיכל סופיה טוביאס, מלאכי סגן־כהן, יהודית סספורטס, אמי ספרד, אסף עברון, אינגה פונר קוקוס, יונתן צופי, אלכסנדרה צוקרמן, רונית צתרי, לזלי רובין־קונדה, אלי קופלביץ, מורן קליגר, אשחר חנוך קלינגבייל, אפרת קליפשטיין, חביב קפצון, אברהם קריצמן, תומר רוזנטל, פנינה רייכמן, שחף שועה, עירא שליט, עלמה שניאור, הילה שפיצר, אמיר תומשוב

אירית הדר במפגש עמה בבית האמנים, מאחור עבודות של עפרה אייל
העבודות בבית האמנים מייצגות את ריבוי ההגדרות של מדיום הרישום, ובפרט את החופש אותו הוא מעניק הן לאמן והן לצופה.

אינגה פונר קוקוס, בית האמנים

עירא שליט, בית האמנים

ליאב מזרחי, בית האמנים

מלאכי סגן-כהן, בית האמנים

יעל אזולאי, בית האמנים

יואב וינפלד, בית האמנים

תמר לב און על רקע עבודותיה, בית האמנים
המפעל
גלריית המפעל מציגה את התערוכה "חושך זה וזה", באוצרותו של מידד אליהו. התערוכה עוסקת ברגע דרמטי בעברו של הבית, שבשנת 1948 בעקבות המלחמה, עזבו אותו דייריו ובעליו לבלי שוב. התרחשויות על סף משבר וענן של איום, דיוקנאות של פצועי קרב ומסכות, מחול של שלדים, שברי אדריכלות, אתרי בנייה וחורבן מאפיינים את סדרות הרישומים, המיצבים, עבודות הפיסול והווידיאו המוצגות.

מפגש עם מידד אליהו, המפעל, ברקע עבודה של נטע ליבר שפר

רעיה ברוקנטל, המפעל

המפעל מבט, באמצע, רות צדקא

מבט אל אורית אדר בכר, המפעל
האמנים/ות המשתתפים/ות בתערוכה ב-המפעל:
אורית אדר בכר, רעיה ברוקנטל, אילנה חמאוי, מיכל לזרוביץ, נטע ליבר שפר, ראובן קופרמן
סדנת ההדפס
בסדנת ההדפס מוצגת התערוכה "רישום ברצף" באוצרותו של אריק קילמניק. האמנים והאמניות המשתתפים בתערוכה נבחרו על בסיס זיקתם הגרפית להדפס ומתייחסים לנושא הביאנלה השנה, לסדרות או למקבצים המייצרים רצף של עבודות שבאמצעותן מבקש האמן לחקור רעיון ולפתח נושא על פני רישומים מרובים. העיסוק בהכפלה בהדפס שונה מסדרתיות ברישום, שכן במסורת ההדפס הכפלה מדויקת של היצירה המודפסת היא חיונית להשלמת הרצף הממוספר, המכונן סדרה.

עתליה שחר, סדנת ההדפס

מיכאל רורברגר, סדנת ההדפס

נעה הגלעדי, סדנת ההדפס
האמנים/ות המשתתפים/ות בתערוכה בסדנת ההדפס:
דיויד אייזקס, יעל בוברמן־אטאס, מיה בלוך, מיכל בקי, אפרת גל־נור, רותי דה פריס, נועה הגלעדי, יונתן הירשפלד, מיכאל רורברגר, עתליה שחר.
גלריה ברבור
גלריה ברבור מציגה את התערוכה "ליל חלום" באוצרותם המשותפת של אברהם קריצמן ורעות ישעיהו. בתערוכה מוצגות חמש סדרות רישומים, שנבחרו מתוך מחשבה על טשטוש הגבולות בין חלום למציאות. כל סדרה, בדרכה, מכניסה את הצופה לעולם מרחף, חלומי, מוכר, אך מעט זר.

מפגש עם רעות ישעיהו, עומדת באמצע, גלריה ברבור

טמיר חן, גלריה ברבור

גבריאלה קליין, גלריה ברבור
האמנים/ות המשתתפים/ות בתערוכה בגלריה ברבור: טמיר חן, רון חן, טליה ישראלי, גבריאלה קליין, רחל רבינוביץ
גלריה כורש 14
גלריה כורש מציגה את התערוכה "עניין של זמן" באוצרות דביר שקדו-ורד חד(א)ד. התערוכה עוסקת בזמן – ומערערת על התפישה הלינארית שעל פיה ככל שעובר הזמן, העולם מתקדם ומתפתח ויכולותיה הטכנולוגיות, המוסריות והמחשבתיות של האנושות משתכללות. זוהי תפישה העומדת בניגוד לתפישות זמן קודמות שרווחו לפניה וראו את העולם כגלגל. לפי התפישה המחזורית, הזמן נחלק למקטעים טבעיים, החוזרים ונשנים. התערוכה מציעה לצופה מרחב שאינו עקבי, ואת האפשרות לתפוס בכל פעם סיפור אחר, מנקודת מבט שונה.

מפגש עם דביר שקד, גלריה כורש 14

נעמי טנהאוזר, גלריה כורש 14

אלינור סאם, גלריה כורש 14

יהושע נוישטיין, גלריה כורש 14

נגה פרחי, גלריה כורש 14
האמנים/ות המשתתפים/ות בתערוכה בגלריה כורש 14: טלי בן בסט, אנדרס גורביץ', אירית חמו, נעמי טנהאוזר, אביטל כנעני, יהושע נוישטיין, אלינור סאם, אבנר פינצ'ובר, נגה פרחי
בית טיכו
בבית טיכו מוצגת התערוכה "מוניו גיתאי וינרויב: מחשבות אדריכליות" באוצרות תמנע זליגמן ורמי טריף. האדריכל מוניו גיתאי וינרויב היה סוציאליסט שחלם על חברה יהודית שוויונית בארץ ישראל ומימש את חזונו בעבודה מוקפדת, נאמנה לעקרונות הבאוהאוס. תרומתו לעיצוב מרחב המדינה-שבדרך עצומה. הוא נחשב לאסתטיקן שמיזג עיצוב מוקפד לכדי אדריכלות הרמונית, פשוטה ואנושית. עבודתו זכתה לעדנה מחודשת בתערוכות שהוקדשו לו במוזיאון ישראל, ירושלים ובמוזיאון תל אביב לאמנות. התערוכה מציגה סדרות רישום של שני פרויקטים, "יריד המזרח" ו"יד ושם".
בתערוכה בבית טיכו מוצגות עבודות של מוניו גיתאי וינרויב

תמנע זליגמן ורמי טאריף, בית אנה טיכו

בית אנה טיכו, מבט

מוניו גיתאי וינרויב, בית אנה טיכו
מפגשים ואירועים במהלך הביאנלה לרישום:
רביעי, 14.12.22, מסע ברשמיםVIII – מפגשי אוצרים:
12:00 בית האמנים: מפגש עם אירית הדר, אוצרת ראשית
13:15 בית טיכו: מפגש עם תמנע זליגמן ורמי טריף
14:15 סדנת ההדפס: מפגש עם אריק קילמניק
15:30 גלריה כורש 14: מפגש עם דביר שקד ו-ורד חד(א)ד
16:00 – 16:30 הפסקה
16:30 גלריה ברבור: מפגש עם אברהם קריצמן ורעות ישעיהו
17:30 המפעל: מפגש עם מידד אליהו
בית האמנים:
מפגש עם אירית הדר אוצרת הביאנלה, ואמנים/ות משתתפים/ות
רביעי 7.12.22 בשעה 17:00 – פנינה רייכמן ויואב וינפלד
שבת 7.1.23 בשעה 12:00 – לזלי רובין־קונדה וליאב מזרחי
שלישי 24.1.23 בשעה 17:00 – חביב קפצון ורונית צתרי
שלישי 14.2.23 בשעה 17:00 – אשחר חנוך קלינגבייל והדס חסיד
בית טיכו
מפגש עם תמנע זליגמן ורמי טריף, אוצרי התערוכה
שישי, 16.12.22 בשעה 11:00
רביעי, 18.1.23 בשעה 19:00
רביעי, 15.2.23 בשעה 19:00
סדנת ההדפס
מפגש עם אריק קילמניק, אוצר התערוכה
רביעי, 28.12.22 בשעה 19:00
שישי, 13.1.23 בשעה 11:00
גלריה ברבור:
מפגש עם אברהם קריצמן ורעות ישעיהו, אוצרי התערוכה
רביעי, 28.12.22 בשעה 18:30
חמישי, 12.1.23 בשעה 18:30
חמישי, 23.2.23 בשעה 19:00 – מפגש גלריה וערב סאונד
המפעל
מפגש עם מידד אליהו, אוצר התערוכה
שישי, 6.1.23 בשעה 12:00 – ראובן קופרמן ורעיה ברוקנטל
שישי, 27.1.23 בשעה 12:00 – אילנה חמאוי ונטע ליבר שפר
שישי, 10.2.23 בשעה 12:00 – מיכל לזרוביץ ואורית אדר בכר
גלריה כורש 14:
מפגש עם דביר שקד ו-ורד חד(א)ד, אוצרות התערוכה
שבת, 29.11.22 בשעה 19:30 – מפגש בנושא התמכרויות
שני, 9.1.23 בשעה 19:30 – ערב קריאת שירה
שישי, 27.1.23 בשעה 11:00
שבת 25.2.23, אירוע נעילה, בית האמנים
תודה לאוצרות ואוצרי התערוכות על מאור הפנים והמפגשים עמן ועמם – אירית הדר – אוצרת רשמים יותר מאחד, הביאנלה השמינית לרישום, רות צדקא מנהלת בית האמנים, מידד אליהו אוצר התערוכה ב-המפעל, דביר שקד אוצר גלריה כורש 14, רעות ישעיהו אוצרת התערוכה בגלריה ברבור, תמנע זליגמן ורמי טאריף, אוצרי התערוכה בבית טיכו. תודה לעינת כהן.
[1] אירית הדר, הכל תלוי, בתוך: רשמים, יותר מאחד: הביאנלה השמינית לרישום, עמ' 21 כפי שמצוטט ממאמרה של Karen Kurczynski, "Drawing is the New Painting," Art Journal (Spring 2011), p. 93.
[2] תודה על חומרי הביאנלה.
סקירה נהדרת זיוה, תודה על כך
חוה זילברשטיין
אהבתיאהבתי
תודה חוה יקרה, מרבית העבודות טובות, יפות ומעניינות. לא ממש ברור מאליו בתערוכה המתפרשת על מספר חללים
אהבתיאהבתי
איזה יופי! עושר ויזואלי שהוא אושר.
אהבתיאהבתי
אני מעריכה ומעריצה את כל האומנים,באמת ובתמים,אני רואה רק טוב ממסירות הנפש שלהם.
אבל רוב התמונות נראות יותר ככתמים מאשר רישומים….אפילו אם הן נעשות בעיפרון או פחם.לא שזה כל-כך גרוע אם מנסים בעזרת אמצעים קלאסיים של רישום לעשות סדר בבלגאן הכתמים….זה מעניין ואולי אפילו עכשווי,אך האם יש מודעות לכך?
אהבתיאהבתי