שירת האלמוגים: מסע מדעי־אמנותי, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט וצורי גואטה בתערוכה חדשה, אוצרת מדעית: ד"ר נגה סוקולובר;  אוצרת מוזיאלית: לימור מרגוליס, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, קלאוזנר 12, ת"א, החל מ-25 ביוני 2024

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים_צילום: שי בן אפרים

"שירת האלמוגים", התערוכה של האמן הבינלאומי צורי גואטה נפתחה במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב.

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה חדשה צילום: שי בן אפרים

"שירת האלמוגים" היא תערוכה המשלבת בין מדע לאמנות. המיצב של גואטה "יקום מקביל", נוצר במיוחד לתערוכה זו. המיצב המורכב מאלפי פריטים, מתכתב עם עולם האלמוגים ומושפע מיופייה של שונית האלמוגים, מצורתה ומהמרקם שלה. התערוכה מוצגת לצד פריטי אוסף מדעיים, תצלומים מרהיבים ומידע שנאסף במהלכן של עשרות שנות מחקר מדעי, והיא מוצגת בגלריה לתערוכות מתחלפות במוזיאון.

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים

שונית האלמוגים היא מערכת אקולוגית מורכבת, מלאת חיות ותנועה, המתעצבת ומשתנה ללא הרף בשל יחסי הגומלין הנרקמים בין היצורים המאכלסים אותה ותהליכי אבולוציה ארוכי שנים.

לדברי ד"ר נגה סוקולובר, האוצרת המדעית, "התערוכה מביאה למרכז הבמה את סיפור חייהם המרתק של אלמוגי האבן, את הדרך שבה הם בונים את השונית לאט ובהתמדה, במשך אלפי שנים, כשהם מתמודדים עם איומים, סכנות ואינספור הפרעות. הבנת התהליכים הביולוגיים הבסיסיים היוצרים את מארג החיים המורכב בשונית, חושפת בפנינו את הפגיעה הקשה שמתרחשת בשנים האחרונות באלמוגי האבן ובשונית כולה, ומבהירה לנו למה וכיצד עלינו לשמור על בית הגידול הייחודי הזה. במוזיאון הטבע פועל מרכז לחקר מגוון ביולוגי ימי, והתערוכה נוצרה מתוך הידע הקיים במרכז הימי, כאשר רבים מהדימויים בתצוגה מתבססים על פעילותו המחקרית של ד"ר תום שלזינגר, חוקר במוזיאון וצלם טבע זוכה פרסים".

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים צילום: שי-בן-אפרים

המבקרים מוזמנים לחוות ולהתפעם מהעולם התת־ימי, להתפעל מיופייה של שונית האלמוגים וממורכבותו וייחודו של בית גידול חשוב זה, בו מיטשטשים הגבולות בין הטבעי למלאכותי.

יצירתו של גואטה חוזרת ומדגישה את הקשר בין אמנות, עיצוב ומדע. לדברי האוצרת המוזיאלית לימור מרגוליס, "המיצב נוצר כהרהור על מורכבותו, יופיו ושבריריותו של עולם הטבע התת־ימי – עולם מקביל, סמוי מן העין, סודי ומפתה, שמתקיימים בו יצורים ייחודיים, נופים עוצרי נשימה ותופעות טבע מרתקות. היצירה היא לב פועם במרכזו של חלל התערוכה, והמבקרים בתערוכה מוזמנים להיכנס אליה, לנוע בתוכה, להפוך להיות חלק ממנה ולגלות יופי מהפנט ומדיטטיבי, בדומה לצלילה למעמקי הים בין שוניות אלמוגים". בנוסף ציינה במפגש: "מדובר בעבודת יד עמלנית ואינטנסיבית. יש קשר בין היצירה של גואטה לתהליך שיוצר הטבע".

תהליך העבודה של גואטה על מיצב זה נמשך כשנתיים וחצי, וכלל מפגשים עם מדענים ואוצרי האוספים במוזיאון הטבע. המיצב, שהוכן במיוחד לתערוכה במוזיאון, הורכב מאלפי חלקים קטנים, פיסולי טקסטיל בעלי טקסטורות הומוגניות אורגניות, שנוצרו במלאכת יד ובתהליכי יצירה שמורכבותם מתכתבת עם היווצרות שוניות האלמוגים. בד הוא בסיס היצירה של גואטה, ואליו הוא מוסיף פיתוחים מדעיים מתקדמים שיצר, שנרשמו כפטנטים בינלאומיים. העבודה מדגישה את חשיבותן ואת ייחודן של שוניות האלמוגים ותהליכים של היווצרות חיים אל מול סכנות הכחדה ומוות, מתוך רצון לעודד את המבקרים לשמור על השוניות למען העתיד.

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים_צילום: שי בן אפרים

במפגש עם אנשי המוזיאון סופר על האלמוג שהנו יצור חי, שמייצר – בונה שלד, תשתית, מתמודד עם קשיים. רוב האלמוגים – אפרודיטים – זכר ונקבה כאחד, ויש להם תאי רביה בדומה. סיפור הרבייה קורה פעם בשנה, בשעה מדויקת עשרות אלפי אלמוגים מאותו מין מתרבים.

דניאל רוזנטל – 'טחנה לעיצוב'. השאיפה היתה שמי שלא מכיר את הים – יכיר, כי זה מעין יקום מקביל (מתחבר עם העבודות של צורי גואטה. התייחסות למעטפת ובשאיפה שתקבל את המבקר באופן נכון). מספר שביקשו לעצב תערוכה בה הכל יהיה זורם (פלואידי). ניתן דגש לסרטים, צלילים – פס קול בהשראת דגים, סרטנים ועוד. צוות העובדים של המעצב עבד יחד עם צורי גואטה.

צורי גואטה נפגש עם נגה סוקולובר ועם תום שלזינגר – דיברו, הבינו שעל הלבנת אלמוגים מדברים הרבה ודווקא על איך נוצרים חיים בשונית מדברים פחות. גואטה סיפר ששיתוף הפעולה שלו עם המדע מספק לו מידע עדכני. למד את אוספי המוזיאון, ואת החומרים תרגם בסטודיו שלו בפריז. הפסלים נוצרו בפריז, ויחד עם אנשי המוזיאון ו'טחנה לעיצוב' בדקו איך זה נראה בחלל. הוא ביקש לבדוק מה קורה לכורלים, ויצר מהלך שיוצר סקרנות, שכן המטרה לקרב לציבור את יופיים ודעיכתם של הכורלים

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים

מנהל מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אלון ספן: "מוזיאון הטבע ממשיך לפתח את החיבור בין מדע לתרבות ואמנות. המטרה שלנו היא לקרב את המבקרים לעולם המדע והטבע במגוון דרכים, כאשר האמנות והעיצוב מנגישים את הידע ומעצימים את החוויה. הרעיון הראשוני לתערוכה המשלבת מדע ואמנות עלה במפגש עם צורי גואטה ביריד האמנות הישראלית "צבע טרי" בשנת 2019, שם הציג פסל של אלמוג מלבין. מאז פיתחנו את הרעיון כיצד לספר את סיפורן של השוניות והסכנה הנשקפת להן, אך גם לקרב את הקהל אל היופי והעוצמה שבעולמם התת־ימי של האלמוגים. גואטה, אמן ישראלי בעל הכרה והצלחה בינלאומיים, עוסק ביצירתו מזה שנים בעולם התת־ימי של האלמוגים".

האמן והמעצב, צורי גואטה: "הים היה מגרש המשחקים שלנו, וכילד שגדל בגבעת אולגה הוא הטביע בי סקרנות למרקמים חדשים. הבחירה באלמוג כמקור השראה היא בחירה לא מודעת, לא ברור לי אם אני בחרתי בו או שהוא בחר בי.

הבחירה להציג בישראל היא מן סגירת מעגל – תערוכה שהיא רטרוספקטיבה לטבע. זהו רצף תמונות של כל מה שאני קיבלתי מהטבע בנקודת הזמן שלי – 'האלמוג הנדיב'.

בתקופה הנוכחית, התערוכה מספקת צלילה מתחת למים בזמן שהגלים מערבלים בנו".

מוזיאון הטבע וצורי גואטה בתערוכה שירת האלמוגים

על צורי גואטה

גואטה, יליד 1968, הוא בוגר המחלקה לעיצוב טקסטיל בבית הספר הגבוה להנדסה ועיצוב שנקר. יצירותיו ועיצוביו הוצגו ברחבי העולם, בין השאר במוזיאון הטבע  ובמרכז פומפידו בפאלאס דה טוקיו בפריז, במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק, במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MOMA), במוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, במוזיאון תל אביב לאמנות ועוד.

העולם התת־ימי בכלל הוא מקור מרכזי להשראה בעבור גואטה, ומתבטא בשיתופי פעולה עם בתי אופנה ומעצבים מהחשובים בעולם, בהם שאנל, איסי מיאקי, ז׳אן פול גוטייה, כריסטיאן לקרואה, טיירי מוגלר, כריסטיאן דיור, ג׳ורג׳יו ארמני, בלנסיאגה, לואי ויטון וקרל לגרפלד ועוד.

על מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב, נפתח לקהל בקיץ 2018. מאז פתיחתו הוצגו בו חמש תערוכות בגלריה המיועדת לתערוכות מתחלפות, לצד שתי תערוכות פופ-אפ וארבע תערוכות חוצות. המוזיאון מציג לקהל הרחב את אוצרות הטבע הלאומיים של ישראל, שנבחרו מאוסף מדעי בן למעלה משישה מיליון פריטים. האוסף, שנאצר לאורך עשרות שנים, מאפשר כיום למוזיאון להציע למדענים ולחוקרים מיליוני פריטים, המתעדים את עולם החי והצומח של האזור במאה השנים האחרונות ואת ההתפתחות וההיסטוריה של המין האנושי. אוספי המוזיאון משמשים למחקר, לשירות הציבור בכלל ולפעילות חינוכית בפרט.

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב, מוכר כמפעל לאומי ע"י האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, כתשתית מחקר לאומית ע"י המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי, כתשתית מרכזית ע"י הות"ת וכמרכז ידע תשתיתי בתחומי החקלאות והסביבה ע"י משרד המדע והטכנולוגיה.

בתערוכות המוזיאון אפשר לראות אלפי פריטים, שנאספו לאורך השנים, בתצוגות ובמיצגים נדירים, המספרים את סיפורו של עולם הטבע סביבנו.

שירת האלמוגים: מסע מדעי־אמנותי

מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב

הזמנת כרטיסים באתר המוזיאון smnh.tau.ac.il

הזמנת הדרכות לקבוצות 0733802032 או בווטסאפ 0733802000

2 מחשבות על “שירת האלמוגים: מסע מדעי־אמנותי, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט וצורי גואטה בתערוכה חדשה, אוצרת מדעית: ד"ר נגה סוקולובר;  אוצרת מוזיאלית: לימור מרגוליס, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, קלאוזנר 12, ת"א, החל מ-25 ביוני 2024

כתיבת תגובה