הצילום לקוח מאתר המוזיאון
ניתן למצוא על המוזיאון סרטון ביוטיוב https://www.youtube.com/watch?v=tLeFIEg4z7U
1 fot.W.KryΣski_POLIN_Museum of the History of Polish Jews
4 fot.W.KryΣski_POLIN_Museum of the History of Polish Jews
פולין עוברת בשנים האחרונות סוג של תיקון והרהור באשר למקומם של היהודים בהיסטוריה הלאומית שלה. אחד מהאתרים החשובים, הוא המוזיאון לתולדות יהודי פולין שפתח את דלתותיו לציבור באפריל 2013. המוזיאון מתפקד כמרכז תרבות וחינוך עם תכנית תרבותית עשירה, כולל תערוכות מתחלפות, סרטים, סדנאות, מיצגים, קונצרטים, הרצאות ועוד.
המוזיאון עומד במה שהיה ליבה של ורשה היהודית – האזור שהנאצים הפכו לגטו ורשה במהלך מלחמת העולם השנייה. מיקום בעל חשיבות זה, בקרבה למונומנט לזכרם של גיבורי גטו ורשה ע"י הפסל נתן רפופורט, דרש מחשבה יתירה מצדם של מתכנני הבניין, שבנו מבנה שהפך לסמל של פניה החדשות של ורשה.
המוזיאון נוסד ב-2005 ע"י האיגוד של המכון להיסטוריה יהודית של פולין, העיר ורשה והמשרד לתרבות והמורשת הלאומית הפולנית, והינו יוזמה ייחודית, הנעה בין שדות רבים של חקר ומושכת חוקרים ומלומדים מכל רחבי העולם. ביוני 2007, הונחה אבן הפינה למוזיאון, במעמד נשיא פולין לך קצ'ינסקי ואישים נוספים. ממשלת גרמניה תמכה בהקמת המוזיאון והעניקה לשם כך, תרומה נדיבה.
בחלל המוזיאון מוצגת תצוגת קבע של אלף שנות היסטוריה של יהודי פולין, הקהילה הגדולה ביותר קודם מלחמת העולם השנייה. התצוגה מחולקת לשמונה חללים החל מראשית הגעת היהודים לפולין לפני אלף שנה; ראשית ההתיישבות בפולין; תור הזהב של יהודי פולין במאות 15 ו-16 שתחילתו סובלנות דתית וסופו בפרוגרומים במהלך מרד חמלניצקי. תולדות היהודים קודם חלוקת פולין, מאות 17-18, ולאחר חלוקת פולין בין אוסטריה, רוסיה ופרוסיה במאה ה-19, בדגש על מעבר מאורח חיים מסורתי לחברה תעשייתית, ועליית האנטישמיות המודרנית. אירועים חשובים בין שתי מלחמות העולם בדגש על התרבות היהודית בפולין – תיאטרון, ספרות וקולנוע יהודי. השואה והשמדת מרבית יהודי פולין והתקופה שלאחר 1945, האנטישמיות שחוו יהודים בזמן השלטון הקומוניסטי בפולין, ותחייתה של הקהילה היהודית בפולין לאחר 1989.
למוזיאון פורטל אינטרנט וירטואלי ובו סקירה היסטורית, מפות, תמונות של עיירות יהודיות בפולין.
בניין המוזיאון, העשוי אבן וזכוכית, תוכנן על ידי האדריכלים הפיניים ריינר מהלמקי (Mahlamäki) ואילמרי להדלמה (Lahdelma) . הכניסה לאולם הראשי מרשימה ביותר; יש באולם חומה גלית מוגבהת באזכור לחלל ריק המסמל את השברים והסדקים בהיסטוריה של יהודי פולין.
על המוזיאון- http://www.polin.pl/en; http://www.polin.pl/en/our-websites