מחברות הסקיצות של ליאונרדו דה וינצ'י אוֹן לַיְן

מחברות הסקיצות של ליאונרדו מעניקות מבט קסום אל תהליכי החשיבה שלו. לפני מספר שנים הספרייה הבריטית פרסמה את האוסף שלה אוֹן לַיְן.

השרבוטים והרישומים של ליאונרדו דה וינצ'י הינם כעת עדות חיה ומתמדת לאמן בעל שאר רוח. הם מקיפים את כל תחומי העניין וההתנסויות של אוטודידקט רב כישורים זה, ממתמטיקה ועד למכונות מתעופפות. לאחרונה, הספרייה הבריטית בלונדון סרקה את כתבי היד של ליאונרדו, ומאפשרת לכל החפץ לחקור מסמך נפלא זה על מסך המחשב – בבית, בבית קפה, בכל מקום. זה בנוסף לדברים נוספים שמוצעים.

Leonardo-da-Vincis-notebo-008
 Leonardo da Vinci's jottings and drawings. Photograph: 11861/The British Library

האם ליאונרדו היה מאשר זאת? אנו חושבים עליו כעל טכנופיל – מעצב ומתכנן אין סוף דברים – אך כשזה הגיע לפרסום, ליאונרדו היה שמרן.  הדפוס הומצא בגרמניה בשלהי המאה ה-15 ולליאונרדו היו ספרים מודפסים רבים – אך הוא לא עשה מאמץ כלשהו להדפסת מחברות הסקיצות שלו. למה? האם נקט בחשאיות, או שפשוט המתין לרגע הנכון, רגע שאף פעם לא הגיע?

במקום זאת הכתבים והרישומים שלו השתמרו ושרדו כהערות, שהוא השאיר לתלמידו הנאמן פרנצ'סקו מלצי. חלק מאלה היו ספרים כרוכים קטנים – למוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון יש אחד כזה בתצוגת קבע – בעוד שאחרים היו בעלי דפים גדולים יותר ונכרכו או נאספו לאחר מותו של ליאונרדו. בזמנו, אלבומים וספרונים אלה נמכרו לאספנים עשירים מבתי מלוכה, האצולה והבורגנות הגבוהה ברחבי העולם (אף שמרביתם הינם באירופה): מהאוסף הגדול של רישומים ומחקרים המדעיים  בספריה המלכותית, וינדזור, ועד לספר ההערות על מעופן של ציפורים בטורינו.

Melzi_Leonardo.jpg
Francesco Melzi, Portrait of Leonardo da Vinci, 16th century

המחברת בספרייה הבריטית, אחד מהאוספים שלאחר מותו של ליאונרדו נמכרו לאספנים, הובאה כנראה לבריטניה ע"י ארל מארונדל אוהב האמנות, חבר קרוב של צ'רלס ה-I שניצל ממוות במלחמת האזרחים. בפורטרט שלו מידי רובנס הוא נראה דרוך, מבריק ומעט רציני. ארונדל שכר את שירותיו שלWenceslas Hollar  להעתיק אחדים מרישומיו של ליאונרדו באחד המאמצים הראשונים להדפיס את עבודותיו.

האוסף שארונדל יבא לבריטניה ושהינו כעת מקוון הינו חגיגה נפלאה של מילים ואימז'ים. הוא מכסה שנים רבות מחייו של ליאונרדו ואת הטווח המפעים של החשיבה שלו בעודו נע מבעיות של מכניקה לרשימות קניה. אלה הינם אכן הערות עבודה, לא מנוסקריפט שהוכן לפרסום, וליאונרדו לא היסס להוסיף תזכורת אישית או ממו פרקטי בדיוק במחצית הדף של מחקרים מתמטיים.

-fronts-N-2968-00-000029-WZ-PYR
Peter Paul Rubens, Portrait of Thomas Howard, 2nd Earl of Arundel
1629-30  http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/peter-paul-rubens-portrait-of-thomas-howard-2nd-earl-of-arundel

ניתן ללמוד רבות אודות החשיבה של ליאונרדו דרך מחברות ההערות שלו. האוסף הדיגיטלי של הספרייה הבריטית הינו בדיוק צעד אחד קדימה בתהליך שהותחל במאה ה-19 כש-JP Richter תיאר ותרגם מבחר ניכר ממה שהוא כינה the literary works of Leonardo da Vince. מאז פקסימיליות ותרגומים רבם פורסמו.

אך אם רוצים להבין את הרעיונות של ליאונרדו, מקום טוב להתחיל בו הינו the OUP edition   שנבחר ע"י אירמה ריכטר ועודכן ע"י תרזה וולס. וגם העבודות של מרטין קמפ מציעות מבחר ואזי הדרך קלה יותר להבנת ים המילים והאימז'ים בספריה הלאומית.

Jones, J.(2013, February 12). Re: Leonardo da Vinci's notebooks are beautiful works of art in themselves. Retrieved from https://www.theguardian.com/artanddesign/jonathanjonesblog/2013/feb/12/leonardo-da-vinci-notebooks-art

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s